Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 21:12 - Причини и изводи за демографския срив
Автор: vasilev47 Категория: Политика   
Прочетен: 4501 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 03.02.2014 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Един от най-съществените и важни, стоящи пред пост-социалистическа, европейска България проблеми е въпроса за протичащите в нея демографски процеси. Независимо,че като цяло в обществото има абсолютен консенсус за осъзнаването на този въпрос, като проблем,политическата, а дори и научната класа не успява да напипа верните отговори за решаването му. 
 Фактите са очевидни.От близо 9 милиона преди демократичните промени, нашата страна се срина до малко над 7 милиона(по официални данни),  за нищожния от историческа гледна точка период от 24 години. България се превърна в някакъв световен шампион в лошия смисъл, на показатели за намаляване и застаряване на населението,без в самата нея да има военнен конфликт. Дори при непосредствена съпоставка с останалите бивши социалистически страни демографските показатели на страната ни са просто отчайващи. Една Сърбия с гражданската си война от 90-те години на миналия век и последвалия конфликт в Косово за 25 години от население от 7,77 милиона за 1989г. е намаляла до 7,2 милиона, днешна дата. 
 Още преди демократичните промени в България се наблюдаваха известни индикации за намаляването на темповете на растеж и показателите за раждаемост на населението, но тогавашната власт успяваше някак си да стопира и овладява тези негативни тенденции. Въпросът е защо сегашната демократична власт не може да открие никакави решения за подобряване на тези процеси? Може би за решение на проблема трябва да се обарнем към опита на нашите партньори от ЕС!?
 Нека сравним България с останалите страни от ЕС . Коефицентът на плодовитост за нашата страна е 1.5 за 2012г. , а за ЕС е 1.59 за 2009г. Разликата не е съществена, но защо повечето страни в ЕС успяват да задържат спада си в населението, а България не успява? Отговорът се вижда, когато погледнем останалите демографски показатели-детска смъртност,продължителност на живот,обща смъртност,емиграция и имиграция. Във всички тези показатели България седи много по-зле от средното в Европа. Следователно ЕС успява да подържа населението си не с висока раждаемост,а с по-добро здравеопазване,което директно влияе на показателите за детска смъртност и продължителност на живот и с по-добри икономически възможности, които привличат голям брой имигранти. Това решение ли е за България!? И да, и не. 
България, наистина би могла, а и задължително трябва да подобри качеството на своето здравопазване,което би увеличило средната продължителност на живот и  намалило детската смъртност и по този начин би намалила темпа на намаляване на населението.Но дали това би накарало българите да имат повече деца!? Най-вероятно не,както го и показва европейската практика. Независимо от високотехнологичното и достъпно здравеопазване, европейците не раждат достатъчно деца, за да осигорят нормалното си възпроизводство,за своето възпроизводство те разчитат на имиграцията - предимно мюсюлманска. За България решаването на проблема, с имиграцията не е удачен вариант, поради лошата икономическа ситуация (никой не се заселва в бедна страна,а дори и да дойде тук търси начин бързо да отиде към високо развити икономически страни от ЕС - пример с бежанците от Сирия),а и поради, народо-психологията на българина,гледащ с недоверие, а донякъде и със страх мюсюлманите,поради пет вековното робство.
 И пак стигаме до въпроса,какво караше комунистическата власт да стопира негативните демографски процеси?
   1. Практически нулева емиграция. В днешните глобални условия това е практически невъзможно, а и нежелано от голямата част българско население.
   2. Доста добро и достъпно здравеопазване. Както виждаме, това е много важно условие за подържане на броя на населението, както за комунистическа България, така и за сегашния ЕС.
   3. И трето, но не и на последно място,комунистическата власт беше осигорила-СИГУРНОСТ. Сигурност на работното място,сигурност в доходите, макар и малки, сигурност че детето ти ще посещава детска градина и училище,сигурност че ще има къде да живееш и т. н.

 И  тук се намира отговора на фундаменталния въпрос,какво кара хората да имат повече деца? Отговорът е в Сигурността, сигурността в бъдещето. Как нормалния и средно интелигентен човек би имал повече деца, след като той няма никаква сигурност и визия за бъдещето??? Как днешния глобален номад, би могъл да създаде семейство,след като той няма никаква сигурност за работата си или доходите? Че дори модерния човек незнае каде ще живее утре!?

 Изводи и конкретни действия на РБ, за преодоляване на демографската криза:
  1. Незабавно подобряване качеството и достъпността на здравеопазването.
  2. Незабавно подобряване на социалното положение на българите.
  3. Защита на работника и сигурност за работното му място,гарантиране на приличен доход и достоен живот.
  4. Стратегия за привличане на българите от чужбина. За българите от Молдова и Украйна безвъзмездно и напълно безплатно да се дават пустеещи земи и имоти(по-добре да ги да дем на тях сега, отколкото след време да бъдат изкупени на безценица от Турция или страни от Близкия изток). Гаранция за изкупуване на продукцията им. Създаване на агенция специално занимаваща се с програма на заселване на наши сънародници от Молдова и Украйна.
   5. И една нестандартна мярка, за някой струваща се странна. Незабавно чуствително увеличение на пенсиите. Някой ще запита защо? Съобразявайки се с народо-психологията, българските възрастни са носители на патриархалните норми и ценности (да не се бъркат с несъществуващите евроатлантически такива). Оставени от новата демократична България на ръба на оцеляването, пенсионерите не могат да предадат основната ценност, достигната от опита и възрастта им, на младото поколение. А именно смисъла на живота, отглеждането и създаването на живот. Българските пенсионери никога не биха изхарчили увеличените си пенсии за пластични операции и безсмислени екскурзии, както задокеанските им или западноевропейски връстници. Те биха помогнали съществено в мотивацията на младите, да имат деца, като им помогнат в оглеждането на внуците. С увеличение на социалния престиж на възрастното поколение, те лесно биха внушили на младите,че смисъла на живота не е да си сложиш силикон или да лайкваш в фейсбук, а красотата на брака и отглеждането на дете. 

















Гласувай:
1



1. fascindoo - vasilev47,
02.02.2014 21:43
"Причини и изводи за демографския срив"
е твоята теза?

Само ред или 2 прочетох... и спрях.

Не ти ли е ясно!

Тук към 2080-та трябва да живеят 15 млн. (бъдещи) евреи!

(дори Иван Костов ти го каза преди 10-на години)

А още преди 3000 години юдеите са го написали върху пергаментите:
"Раят на Земята е на север и на юг от Хем"

цитирай
2. socialismus - Защо в развиващите се страни жените раждат повече?
03.02.2014 08:39
Според мен защото
1.доминира настроение за перспектива и бъдеще.
2. жените са малко заети с труд за пари, а раждането се преценява като една добра реализация.
3. общото ниво на труда е тежко, а в сравнение с него родилните мъки стават приемливи
4. защото мъжете също виждат перспективи и бъдеще и "гребенът им е изправен"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vasilev47
Категория: Политика
Прочетен: 25978
Постинги: 6
Коментари: 5
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930